Så fixar du bästa filmhörnan

Den perfekta filmhörnan har en bekväm plats att sitta på med förutsättningar att se och höra bra utan att bli störd, och allt du behöver inom räckhåll. Och med lite estetiskt tänkande blir filmhörnan även en tilltalande plats i ditt hem som visar upp ditt intresse.

Sköna sittplatser

En skön soffa eller fåtöljer är ett måste för en filmhörna värd namnet. Börjar Ikea-soffan där hemma att kännas trist går det lätt att liva upp den med ett sofföverdrag Ikea som ger ett nytt utseende på ett ögonblick. Köper du flera sofföverdrag från Ikea kan du byta efter humör, eller om ett överdrag måste slängas i tvätten på grund av filmsnacks-spill. För extra bekvämlighet under filmtittandet kan du lägga till en fotpall eller skaffa en soffa med divan.

Plats för skärmen

För att titta på film krävs förstås en skärm. Oavsett om du har eller planerar att skaffa en grym hemmabio eller kollar film på laptopen är det viktigt att skärmen är placerad så att du kan se ordentligt. Var noga med att skärmen inte är för högt eller för lågt i förhållande till sittplatsen, och att du är tillräckligt nära skärmen så att du slipper anstränga ögonen.

Tänk på ljuset

Inget är väl mer irriterande än solljus som strömmar in över skärmen och gör det svårt att se vad som händer i filmen. Bäst är att ha filmhörnan på ett ställe utan fönster, och om det inte går så se till att skaffa effektiva mörkläggningsgardiner. Vanliga persienner kan också funka, men se till att de sluter tätt utan att släppa in ljus när de är neddragna. Blir det så mörkt att det blir svårt att se chipsskålen, eller var du går om du behöver springa på toa under filmen, så kan lite belysning i form av en riktbar lampa, en ljusslinga eller några elektriska stearinljus på bordet hjälpa.

Ljud

Ljudet är också centralt för filmupplevelsen. Surroundljud är perfekt för hemmabion, medan ett par externa högtalare, eller hörlurar om du tittar själv, gör stor skillnad om du tittar via en laptop.

Allt inom räckhåll

Att ha dricka, snacks och fjärrkontroller inom räckhåll gör filmtittandet betydligt bekvämare. Med små hörnbord, eller brickor att ha i famnen, slipper du sträcka dig.

Nördiga dekorationer

Den bästa filmhörnan är trevlig att vistas i även när du inte tittar på film. Ett par nördiga dekorationer som posters eller figuriner från favoritfilmerna gör mycket för känslan.