Sunes Sommar

En svensk film som många tycker om att höja till skyarna och som har stått sig väl genom årens lopp är den klassiska och väldigt somriga filmen Sunes Sommar. I rollerna i Sunes Sommar finns bland annat Carina Lidbom som spelar Sunes mamma och förstås Peter Haber som numera är mycket mer känd för rollen som kommissarien Martin Beck. I Sunes Sommar spelar Peter Haber Sunes pappa Rudolf. Den fina och fantastiskt genomsnittligt svenska familjen ger sig ut på en väldigt genomsnittlig och typisk svensk semester med husvagn för att åka och campa.

Valet var delvis en fråga om pengar. I inledningen av filmen försöker nämligen Sunes pappa Rudolf att pruta lite hos resebyrån eftersom det första valet är en charterresa utomlands till sydligare breddgrader. Men det gick inte alls, resan för fem personer gick på 44 000 kronor och inte “tjugo papp” som Rudolf försökte förhandla ner det hela till.

Efter den bedrövelsen blir det snabbt värre när familjen packat husvagnen och stackars Rudolf får hela vagnens tyngd över sin fot. Han hamnar på sjukhuset och svimmar av smärtan men hans semester blir inte alldeles förstörd trots det och familjen lyckas till slut ge sig iväg på den efterlängtade semestern genom det somriga Sverige. Väl framme vid campingplatsen blir Sune snart kär i en tjej och börjar att försöka tjusa henne som den tjejtjusare han är. I början går det inget vidare men allt eftersom går det lite bättre åtminstone. En och annan dråplig incident inträffar också på campingplatsen och det finns till exempel en mycket rolig scen där pappan Rudolf stöter på ett amerikanskt basketlag där alla spelare är mörkhyade och försöker förklara vad ett visst svenskt bakverk heter, eller inte heter. Enligt Rudolf kallas de visst inte alls för något som börjar på bokstaven N utan för Wienerbröd, men om den saken tycks det råda delade meningar.

Sunes lillebror Håkan (spelad av Gabriel Odenhammar, även känd från en komediserie på Sveriges television, en tv-kanal med många år på nacken) hamnar även i trubbel när han anländer till campingplatsen och Sunes äldre storasyster hamnar i knipa på ett eget litet vis när hon snart börjar bli föremål för en raggande bilmekanikers tafatta raggningsförsök. Sunes mamma blir oerhört beskyddande och är snabb med att berätta att flickan faktiskt inte är mer än femton år. Vissa romanser mår kanske bäst av att inte bli av?

Sunes Sommar är en imponerande rolig komedi som har humor för både vuxna och barn och bäst i filmen är kanske Peter Haber som lyckas hålla balansen mellan vuxen och ansvarstagande pappa och allmänt klantig. Filmen är en sådan film som kanske känns gammal för en yngre generation men som ger ett visst mått av nostalgi för dem som har hunnit bli något äldre och känner igen en tid på 90-talet när allt var ungefär som nu, men ändå annorlunda och inte lika uppkopplat. En enklare, sämre och bättre tid.