Tomb Raider

I den nya versionen av filmen Tomb Raider (som i sin tur bygger på ett välkänt dataspel) spelar inte längre Angelina Jolie rollen som den äventyrslystna arkeologen Lara Croft. Istället har en svensk skådespelerska Alicia Vikander, fått rollen. Anmärkningsvärt nog alltså andra gången som en skådespelerska som inte är från England eller Storbritannien får rollen som den engelska kvinnan Lara Croft med en aristokratisk bakgrund.

Lara Croft söker äventyret på en expedition och når så småningom en mystisk ö mitt ute i havet. En ö där det finns gott om faror och fällor, men också skurkar. Ett mål för Lara Croft blir att fly från ön. Alicia Vikander tränade hårt inför filmen och hon gör ett antal olika stunts helt på egen hand, bland annat ett komplicerat stunt ovanpå vingarna till ett fallfärdigt flygplan. En scen som är lite riskabel att spela in.

Den nya versionen av Lara Croft är en lite mindre serietidningsaktig historia med en lite råare och samtidigt mänskligare ton, där Lara Croft är mer människa av kött och blod, och mindre datorspelshjältinna. Filmen fick dock ett lite ljummet mottagande av en och annan luttrad kritiker som redan har kollat på mycket film. Biopubliken kanske gillade filmen mer och det rör sig om en påkostad historia som fångar känslan från spelen väldigt väl.