Jumanji får en till uppföljare

Den fantastiska filmen Jumanji har redan fått en uppföljare i form av uppföljaren Welcome to the Jungle där ett antal tonåringar råkar slå på ett gammalt tv-spel och dras in i Jumanjis värld. Nu blir det ännu en uppföljare och den får titeln Jumanji: The next level, vilket är ett passande namn för en fil som utspelar sig i ett slags tv-spelens värld. I Jumanji: The next level är den kolossala skådespelaren Dwayne Johnson tillbaka i huvudrollen. Han har smeknamnet The Rock som han har behållit sedan han höll på med den amerikanska låtsassporten och showen Wrestling, som omogna småpojkar brukar tycka är häftigt. Trots att The Rock numera är skådespelare och bland annat har varit med i fantastiska filmer som Baywatch och Skyscraper tidigare är han fortfarande stor som ett hus och ett riktigt muskelberg vilket gör det svårt att ta honom på allvar eftersom man tänker mer på hans muskler (och hur han har byggt dem, med eller utan otillåtna preparat) än hans rollprestation.

Dock kan the Rock passa i lite simplare actionkomedier och mer lättsmälta filmer som Jumanji. En annan rolig skådespelare som är med i the next level är den lite kufiske och aningen mindre vältränade Jack Black som många känner igen från en rad olika filmer av det mer komiska slaget, till exempel den romantiska komedin High Fidelity.

Om The Next Level blir samma slags film som den förra filmen eller om den lyckas ta konceptet till en ny nivå är väl tveksamt men den som vill kolla på filmen får göra det till jul när den får sin premiär.

SJälv föredrar jag nog originalfilmen Jumanji som är en mer klassiskt äventyrlig matinéfilm för barn och familjer och som inte larvar bort allt allvar utan är en film med en mer allvarlig ton, vilket är något som faller mig bättre i smaken. Dock är specialeffekterna i Jumanji något daterade, det är ett exempel på att det fanns utrymme för förbättring vad gäller datoranimerade effekter i en hel del av de tidigaste filmerna på 1990-talet som använde sig av CGI (computer generated images) för att få till specialeffekterna i filmer. Vissa effekter från filmer med datoranimationer på 1990-talet håller fortfarande, medan andra har passerat sitt bäst före-datum, och det med råge. Men Jumanji är en film med andra kvaliteter och trots att den har daterade effekter blir den trovärdigare än den nya Jumanji-filmen på grund av att skådespelarna är regisserade att ta sina roller större på allvar.