Vilar en förbannelse över nästa James Bond-film?

En ny film med James Bond är under inspelning och det blir den 25:e i ordningen, åtminstone om man inte räknar med ett par filmer med James Bond som brukar räknas som inofficiella. Roger Moore var med i sju James Bond-filmer och Sean Connery (den första James Bond) var också med i sju filmer, men en av filmerna räknas inte som officiell (Den heter Never say never again). Den tämligen okände australiensaren George Lazenby gjorde en James Bond-film som hette I hennes majestäts hemliga tjänst (In her majesty’s secret service) och som blev en mindre framgång och gjorde att man valde att gå tillbaka till Sean Connery en sjätte gång.

Efter Roger Moores sju filmer under en period på cirka 13-14 år gjordes två filmer med Timothy Dalton som James Bond 1987 och 1989. Den andra filmen (License to Kill / Tid för hämnd) blev särskilt kritiserad och vissa menade att den inte kändes som en James Bond-film riktigt utan var bland annat för brutal, rå och utan den typiska James Bond-humorn. Sedan dröjde det hela sex år innan en ny James Bond-film fick premiär. Pierce Brosnan gjorde fyra filmer totalt mellan 1995 och 2002.

Den nuvarande skådespelaren har redan varit med i fyra filmer och nu spelas en femte in, men de har börjat få premiär lite mer utspritt mellan varandra.

Dock har det börjat bli lite grus i James Bond-maskineriet och den brittiska tidingen the Guardian går så långt som att skriva om en förbannelse kring den tjugofemte filmen med agent 007.

Filmen fick en mindre god start när den nuvarande skådespelaren som gör rollen som James Bond sa något tämligen opassande. Han skulle hellre skära av sina handleder än att göra en femte film, sa han i ett uttalande. Han la till en annan sak. Om han gjorde en femte film skulle det endast vara för pengarnas skull.

Tydligen gillar han pengar. För en femte film blir nu av för honom, den 25:e totalt. Och i maj gjorde han sig illa när han sprang och behövde opereras.

En annan motgång är att ingen mindre än Grace Jones har lämnat inspelningen. Grace Jones var med i den, om jag räknar rätt nu, fjortonde filmen med James Bond i ordningen, som heter A view to a kill och innehåller musik från Duran Duran, en del scener i San Francisco samt en läskig skurkroll av Christoffer Walken. Grace Jones spelar i den filmen Mayday, en vältränad sidekick till filmens huvudskurk. Men utan att spoljera för mycket (eller okej, det ÄR en stor spoiler om ni inte har kollat på A View to a Kill, ursäkta) så överlever inte Mayday den filmen.

Grace Jones blir om hon går tillbaka till inspelningen den andra personen som har spelat två olika James Bond-kvinnor i två olika filmer. Den första var svenskan Maud Adams. Men Jones uppges vara missnöjd på grund av för få repliker i filmen.

En annan motgång är att den person som var tänkt som filmens ursprungliga regissör (Danny Boyle) inte ville fullfölja regisserandet av filmen.