Lejonkungen

Lejonkungen är en oerhört omtyckt film från Disney som hade sin premiär redan 1994. Som vanligt när det gäller långfilmer från Disney som fick premiär innan millennieskiftet så är väldigt stora delar av filmen oerhört fint tecknade och animerade. Lejonkungen använder sig även av hjälp från datoranimationer i vissa scener och det är något som ger den tecknade filmen mer liv och rörelse, till exempel med kameraåkningar som inte vore möjliga annars. Att blanda tecknad film med datoranimationer gjorde Disney förtjänstfullt redan tidigare i filmer som Bernard & Bianca i Australien och Skönheten & Odjuret men i Lejonkungen förfinas tekniken. En av scenerna som utnyttjar den tekniken är en scen där Simba, filmens huvudperson, jagas i en ravin i ett pass av en hord med skenande gnuer som ett par hyenor har skrämt upp. Simba hamnar verkligen i fara men klarar sig.

Lejonkungen är en film som i originaltitel heter the Lion King och för musiken till filmen står bland annat Hans Zimmer och Tim Rice. Men några av filmens låtar har en engelsman vid namn Elton John (Elton John är egentligen ett taget artistnamn) skrivit, till exempel Can you feel the love tonight och Circle of life. Elton John är för övrigt aktuell på bio just nu med den biografiska filmen Rocketman (vilket är något som brukar kallas för en BioPic på engelska).

Men kopplingarna till England och Storbritannien slutar inte där. Lejonkungen utspelar sig bland lejon, inte människor. Men den har enligt vissa personer tydliga likheter vad gäller handling Shakespeares drama Hamlet. Lejonkungen handlar om en kung som lämnar sitt land – men behöver återvända för att ta sin rätta plats som den sanna kungen i lejonens rike. Det handlar om att vara, eller om att inte vara – det finns till och med en scen mot slutet av filmen som är en väldigt tydlig och medveten “”att vara eller inte vara””-scen.