Jakten på Röd oktober

Jakten på Röd oktober är en spännande thriller med många kända namn i rollistan, som Alec Baldwin och Sean Connery. Filmen utspelar sig under kalla krigets dagar och även om vår tid har en del spänningar går det ej att jämföra med Kalla krigets tid.

CIA-agenten Jack Ryan jobbar med underrättelse om Ryssland. Jack Ryan får kunskap om en ny rysk toppmodern ubåt som drivs framåt genom vattnet av ett ljudlöst magnetiskt framdrivningssystem, en slags jetstråle under vattnet fast för ubåtar kan det jämföras med. Det gör att den nya ubåten, Röd Oktober, knappt låter något alls vilket gör den till ett så kallat First strike-vapen, ett vapen utvecklat för att kunna slå ut fienden (USA) med kärnvapen i ett enda slag utan att de hinner förbereda en vedergällning. Det gör att den så kallade MAD-principen (Mutually Assured Destruction) inte längre fungerar. Röd Oktober är ett farligt vapen i fel händer.

Vad Ryan till en början inte vet är att Röd Oktobers kapten är från Litauen, alltså inte Ryssland. Kaptenen, spelad av Sean Connery, har för avsikt att lämna Ryssland och söka asyl i USA, med ubåten Röd Oktober som oväntad present. Jakten på Röd Oktober är en film med många år på nacken. Den förlitar sig på andra effekter än datoranimerade.