Det börjar nästan bli svårt att hålla räkningen på alla filmer om X-Men som har gått ut på bio de senaste 19 åren sedan X-Men hade premiär år 2000. Den senaste i raden heter Dark Phoenix. Ännu svårare är kanske att hålla ordning på hur de olika filmerna hör ihop med varandra och när och hur de utspelar sig. Efter 2014 års X-Men film Days of Future Past blev det ännu svårare i och med att den filmen innehöll tidsresor. En enda tidsresenär i form av Wolverine åkte tillbaka till 1970-talet och händelserna gjorde att framtiden förändrades.
Något förenklat kan man dela in X-Men filmerna i ett par kategorier. Dels originaltrilogin med filmer med det gamla skådespelargänget, och tre filmer som släpptes 2000, 2003 och 2006. Dels de tre mer fristående filmerna om Wolverine (vars egentliga namn är Logan) som hade premiär år 2009, 2013 och slutligen 2017 (med filmen Logan).
Och så den nya serien filmer med många nya skådespelare som gör de gamla rollerna. Den nya serien filmer kan också beskrivas som en trilogi med filmer som utspelar sig under olika årtionden. X-Men:First Class (premiär 2011) på 1960-talet, tidigare nämnda Days of Future past (premiär 2014) mestadels på 1970-talet, X-Men Apocalypse (premiär 2016) på 1980-talet och så Dark Phoenix som nyligen hade premiär, så sent som i juni i år (2019). Dessa fyra filmer har i mångt och mycket samma skådisar i rollerna, med Jennifer Lawrence, Michael Fassbender och James McAvoy i ledande roller. Trots att filmerna utspelar sig i helt olika årtionden åldras dock inte karaktärerna tillräckligt mycket. I Dark Phoenix kretsar handlingen kring karaktären Jean Gray, som förvandlas till en betydligt mörkare figur, Dark Phoenix. Men det var inte något som föll biopubliken i smaken och Dark Phoenix får nog kallas för den största floppen hittills bland X-Men filmerna. Kanske börjar publiken bli mätt på filmer om X-men?