Sorry we missed you

En ny och mycket intressant film om vad som brukar kallas för den nya gigg-ekonomin är på gång och för regin står regissören Ken Loach. Filmen heter Sorry we missed you och en första trailer för filmen har redan släppts i samband med filmfestivalen i den franska staden Cannes. I huvudrollen får man spana in Kris Hitchen, som spelar en byggnadsjobbare som fick problem efter finanskrisen år 2008 med att hitta nya jobb. Han lockas till att börja jobba som en frilansande arbetare trots att han har farligt stora skulder. Däremot jobbar han inte inom byggbranschen utan för ett stort företag som sysslar med logistik och leveranser av brev, paket, varor och liknande. Byggnadsarbetarens fru har en liknande situation, hon jobbar på kontrakt för ett antal olika företag som sjuksköterska. Det gör att de båda är under en ganska stor press vad gäller deras jobb, och utöver det behöver de ta hand om sina barn om nätterna och kvällarna.

Filmen har fått en del beröm från kritiker för att vara både öppen, ärlig, ilsken och arg på samma gång. Bland annat har The Guardian uppmärksammat filmen.

Ken Loach pratade under festivalen i Cannes om den nya gigg-ekonomin och menade att det beror till exempel på politiker som Tony Blair (en före detta brittisk premiärminister). Ken Loach menar att Tony Blairs och liknande politikers typ av “omtänksam kapitalism” resulterar i en ökande otrygghet vad gäller jobb.

Kritiker menar även att filmen är en gripande historia om den nya gigg-ekonomi som har vuxit fram mer och mer på senare år. En replik i filmen är till exempel “Du jobbar inte för oss, du jobbar med oss.” Det är en replik som kanske sammanfattar mycket vad gäller förändringarna på arbetsmarknaden. Andra kritiker som har fått kolla på filmen i Cannes på förhand kallar den för briljant eller ett mästerverk, och någon menar att det rör sig om en av Ken Loachs bästa filmer. Det verkar handla om typisk brittisk socialrealism av ett slag som man känner igen men som alltid känns aktuell och har något att säga om sin samtid som nog många kan relatera till och känna igen sig i.

Filmen Sorry We Missed You får premiär i Storbritannien den 1 november 2019 och när (eller om) den letar sig vidare till svenska biografer står kanske skrivet i stjärnorna.