Push – dokumentär om skenande bostadspriser

Om man är ute efter att kolla på en annan typ av film som är lite smalare än vad som vanligen brukar gå på bio på de största dukarna kanske en dokumentär kan var något. Dokumentären Push handlar om situationen på bostadsmarknaden och det går att kolla på en trailer: för den som tycker att ämnet låter intressant. Någonting är lite skevt med de skenande priserna på bostadsmarknaden menar vissa personer som intervjuas i den intressanta dokumentären. Det berättas bland annat om den skenande utvecklingen av priser i Toronto i Kanada. Där har priserna ökat med svindlande 425 procent under de senaste 30 åren. Delvis är kanske de höga priserna på bostäder en konsekvens av de senaste årens låga räntenivåer som bidrar till att bostadsmarknadens priser skjuter i höjden, men även utan den faktorn ökar priserna stadigt. Något som kanske delvis också beror på löneutvecklingen. Löner stiger från år till år, både realt och nominellt. När folk har mer pengar att lägga på bostäder ökar priserna på bostäder också.

Men inte heller löneökningar förklarar hela skillnaden. I en graf i filmens trailer åskådliggörs hur löner visserligen har ökat något, men inte alls i samma takt som ökningen av priser på bostäder.

Fenomenet gentrifiering skämtas det också om lite i filmen, när en äldre man i en bar skojar om att när en affär som säljer vintage-kläder öppnar vet man att man snart får flytta därifrån på grund av ökande kostnader. Gentrifiering är varken unikt för Sverige eller Kanada.

Filmen Push är en svensk dokumentär i bemärkelsen att regissören är svensk, men mycket av filmen innehåller intervjuer på engelska. Att den är gjord för en mer internationell publik får man väl anta.

De höga priserna på bostäder och de ännu högre marknadshyrorna gör att frågor om vilka som egentligen ska bo i städerna och vilka städerna är till för aktualiseras.