Film som marknadsföring

Att använda film som marknadsföring är något som när det är väl utfört kan vara ett riktigt effektivt sätt för företag att nå ut. Omkring 87 % av alla företag runt om i världen använder sig av videomarknadsföring. Bara de senaste åren har rörlig bild fått ett ännu större genomslag, och så även inom marknadsföring. Företag har sett potentialen i att göra reklam eller dela med sig av information genom videomarknadsföring.

Informationsfilm

Ett bra sätt om ditt företag vill nå ut med någon sorts information är att låta göra en informationsfilm. I en informationsfilm ligger fokuset på den information som företaget, myndigheten eller organisationen behöver få ut. Informationsfilm kan ibland också kallas för förklaringsfilm, just för att denna typ av film används för att förklara något. Det kan vara allt ifrån en produkt, en idé, tjänst eller en film som ger utbildning. De är antingen filmade eller animerade där man på kort tid ger ut den önskade informationen på ett tydligt och effektivt sätt. Att ge ut information i videoformat har många fördelar, till exempel så har hjärnan lättare att ta till sig rörligt format än en bild som står stilla. När man ser på en informationsfilm får man all information på en gång och man behöver inte klicka sig vidare, vilket gör att fler stannar kvar och ser filmen. Dessutom så gillar Google videor bättre, vilket ger ett bättre sökresultat för ditt företag.

Reklamfilm

Ett annat effektivt sätt att använda film i marknadsföringssyfte är genom reklam. Den första formen av reklamfilm kom på 1920-talet i biografier innan man visade en långfilm. Numera syns reklamfilm i alla möjliga medier, till exempel i flödet på Instagram eller innan du ser en video på Youtube. Framväxten med sociala medier och Youtube har gjort att dessa plattformar idag är de som har störst marknadsföringsvärde och Youtube är den största publiceringsplattformen för reklam.

En fördel med reklamfilm är att en bra utförd sådan kan bli en riktig snackis. Ett exempel på bra reklamfilm är långköraren ICA-reklamen som funnits sedan 2001 och är lite som en såpa där man får följa personalen som jobbar i en ICA-butik.

Reklamfilmens syfte är att kunden ska lägga märke till och komma ihåg varumärket. Det kan göras genom att få tittaren att känna. Allt ifrån glädje till ilska till empati.

Storytelling

Precis som med spelfilm så är storytelling något som är grundläggande, även när det kommer till informations- eller reklamfilm. Storytelling är en gren inom marknadsföring där man bygger upp försäljningen genom att berätta en historia. Storytelling används i syfte att förstärka och lyfta upplevelsen av ett företag, varumärke eller en organisation. Tekniken har funnits lika länge som mänskligheten och traditionen kommer från berättandet i ord, bilder, känslor och symboler. När man jobbar med storytelling i marknadsföringssyfte så tar man fram en affärsplan som utgår från vad man vill att tittaren ska känna och vad den ska berätta om varumärket. Storytelling som teknik inom marknadsföring var till en början mest vanlig inom hotell- och restaurangbranschen där man till exempel berättade en restaurangs historia genom reklamfilm. Men numera används tekniken av alla möjliga branscher.